Пловдивският Окръжен съд за пореден път ще гледа делото срещу бившия кмет на Стамболийски Иван Атанасов. Той е обвинен в превишаване на правата и злоупотреби със служебното си положение.

Делото многократно се отлага, заради представяни от Атанасов болнични.

От СДС - Стамболийски, от чийто сигнал тръгна наказателното преследване срещу кмета, обаче твърдят, че медицинските са опит за протакане на делото, информира радио Пловдив.

Според лидера на сините Марин Налбански, в дните на отложени заседания Атанасов е бил на други публични прояви, за които има снимков материал.

Като длъжностно лице в продължение на три години - от 2000-та до април 2003 година, Иван Атанасов е превишил правата си като кмет и ощетил с 6000 лева " БКС - 2001 - Стамболийски " ЕООД.

През 2000-та година той сключил с "Адонис 95" ЕООД договор за предоставяне правото на ползване върху масивна двуетажна сграда с възможност за закупуване при приспадане на разходите за ремонт.

 За това обаче няма решение на Общинския съвет. По този начин кметът е излязъл извън решението на собственика на имота и е заложил в договора клауза, която ощетява общината при бъдеща продажба на имота. На 4 декември 2000 г. кметът Атанасов е сключил договор за наем на терен от 4050 кв. м. със същата фирма "Адонис 95" ЕООД.

Наказанието за престъпление по служба е лишаване от свобода от една до осем години.