Бившият премиер и председателят на ГЕРБ Бойко Борисов се срещна с еврокомисаря по разширяването на ЕС и по съседството Оливер Вархей в Централата на ГЕРБ, съобщава партията. 

Разговорът по инициатива на европейския комисар набляга на Договорът за приятелство, добросъседство и сътрудничество между България и Република Северна Македония.

Заев се надява България да се погрижи за своя "първи западен съсед"

Заев се надява България да се погрижи за своя "първи западен съсед"

Македонският премиер очаква новият български кабинет да придвижи РСМ към ЕС

Борисов обясни, че България има ключова роля за връщането на темата за евроинтеграцията на Западните Балкани в дневния ред на Съюза, а европейското бъдеще на този стратегически регион е гаранция за мир и просперитет, както и превенция срещу влиянието на други сили.

Европа трябва да продължи да работи активно по темата за евроинтеграцията на Република Северна Македония и Албания, отчитайки позициите на всяка една страна.

Нужно е и разширяването на транспортната и дигиталната инфраструктура на държавите от региона. "Убеден съм, че тази инфраструктра е един от факторите за устойчиво развитие на всички страни", обяснява Борисов на еврокомисаря.

Мицкоски зове РСМ да прекрати едностранно договора с България

Мицкоски зове РСМ да прекрати едностранно договора с България

Опозиционният лидер настоява за цялостна дипломатическа офанзива на ЕС срещу София

"От интерес за целия регион и за европейската сигурност е цялостното изграждане на Коридор № 8, който ще позволи свързването на Черно с Адриатическо море".

Борисов коментира, че България е на кръстопът на Балканите и затова не само за нашата страна, но и за целия ЕС ще бъде полезно изграждането в региона на газови интерконекторни връзки със съседните страни.

Те ще допринесат за сигурността и диверсификацията на енергийните доставки в Европа.

Меркел похвали САЩ за сближаването към Германия за "Северен поток 2"

Меркел похвали САЩ за сближаването към Германия за "Северен поток 2"

Но канцлерът вярва, че възгледите на Вашингтон и Берлин остават различни