Голям процент от фирмите в страната не проявяват интерес към инвестиране в българската наука.

Това показват данни на агенция „Алфа рисърч", цитирани от "Дарик", която е провела през ноември около 100 интервюта с представители на малки и средни фирми.

54% от анкетираните са заявили, че не са сътрудничели по никакъв начин с научни институции. Най-голям процент от тях - 57% - казват, че не са имали нужда. 17% пък заявяват, че няма български разработки в областта, в която те работят.

От 46-те процента, които са сътрудничели, най-голям е броят на фирмите, които казват, че са привличали за експерти български учени - 20%. 13% са инвестирали средства за разработки, 11% са използвали български научни разработки. Толкова е и процентът на фирмите, които помагали на млади учени и перспективни студенти.

70% от тези, които са сътрудничили с науката са удовлетворени от съвместната работа, а само 2 процента не са доволни.

Причините за липсата на интерес са ниската информираност за българските научни постижения, слабото развитие на българските фирми и липсата на капитали за подобни инвестиции. От „Алфа рисърч" констатираха, че има и разминаване между областите, в които родните учени имат успехи и тези, които са необходими на бизнеса.

По думите на директора на „Алфа рисърч" Боряна Димитрова, научните институции и университетите трябва по-активно да взаимодействат с бизнеса, като актуализират приоритетите си и популяризират постиженията си.

Близо 40 на сто от анкетираните са готови да инвестират в наука, но при условие, че държавата осигури данъчни облекчения.