Точно в 19.19 ч. на българска земя кацна благодатният огън, който чудодейно слезе в храма "Възкресение Христово" в Йерусалим и зарадва милиони християни по света. Тази година официалната делегация на Българската православна църква предвождаше Старозагорският митрополит Киприян.

Благодатният огън снизходи в храма на Божи гроб в Йерусалим

Благодатният огън снизходи в храма на Божи гроб в Йерусалим

Очаква се да пристигне на българска земя около 19 часа

Делегацията присъства на богослужението в храма "Възкресение Христово" в Йерусалим. На летището в София и тази година чакаха свещеници и духовници от всички епархии в страната, за да вземат частица от Благодатния огън и да го отнесат за вечерното богослужение в храмовете за Великден.

От летището Благодатният огън ще бъде пренесен в параклиса на Синодалната палата в София. Очаква се около 23.30-23.40 ч. фенерът с огъня да бъде изнесен от параклиса в Синодалната палата, за да бъде предаден на патриарх Неофит за вечерното богослужение в Патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски".

"Поздрав, благодат и мир от Светите земи за България, за българския православен народ, за доброта, любезност, за любов, мир и най-прекрасно усещане на пасхалния празник. Христос Воскресе! Благопожелавам на всички православни българи да са живи и здрави, благоуспеваеми във всяко добро начинание.

Бог да помага за доброто на всеки, на всички ни, за да може нашата мила родина - майка България - да пребъдва именно в доброта, в любомърдие и мъдрословие". Това пожела пред БНТ митрополит Киприян.