Резюмето на пожаро-техническата експертиза за трагичния инцидент във влака София-Кардам не посочва причината за пожара, а само теоретични възможности.

Това казаха някои от близките на загиналите при пожара, цитирани от БНТ.

Според тях описаната възможност изтичане на флакон дезодорант или парфюм да са предизвикали пожара е абсурдна.

Утре семействата на 9-те жертви имат среща в Плевен с наблюдаващия прокурор по делото.

Ден преди срещата с наблюдаващия прокурор по делото, близките на някои от загиналите при пожара се събраха в Добрич. Всички те са категорични, че не приемат публикуваната част от експертизата.

Баща на Даниел Вичев смята, че 90% от търговците в добричкия регион купуват стоките от "Илиянци". Ако действително един дезодорант е предизвикал пожара във влака, по думите на бащата, всяка седмица трябва да има пожар в тези вагони.

Майка на загиналата Валерия Желева пък е категорична, че на експертите е било казано какво да напишат, бил им е оказан голям натиск. "Не смея да мисля, че това може да е написано от професионалисти", споделя тревогите си Софка Дойнова.

Според бащата на Даниел Вичев свидетелските показания и изводите на експертите се разминават. "Но първо е паднала лампата и пожарът е тръгнал не отдолу нагоре, а е започнал отгоре надолу."

Баща на Стоян Ковачев прави аналогия с инцидента с пожара във влака във Франция преди години.

"Аз обвинявам БДЖ, че през 2002 година има тази информация какво е станало във Франция, знае какво трябва да се направи, за да не се повтори същия случай. Абсолютно нищо не е направено. Напротив продадени са новите вагони и са оставени старите", обяснява Ковачев.

Близките не вярват истината за пожара да излезе наяве. Въпреки това те са категорични, че ще се борят заедно, за да няма друг подобен инцидент в БДЖ.

Припомняме, част от пожаро-техническата експертиза за влака беше публикувана в сайта на Окръжна прокуратура - Плевен.

Пожарът във влака София-Кардам най-вероятно е възникнал от значително превишаване на допустимата температура на отоплението и възпламеняване на леснозапалими вещества, сочат публикуваните данни.

Припомняме, 9 души загинаха при пожара във влака София-Кардам през нощта на 28 февруари.