Четирима участници в организирана престъпна група, създадена с цел държане и продажба в страната на незаконни огнестрелни оръжия и боеприпаси получиха ефективни присъди, съобщиха от прокуратурата.

Специализираният наказателен съд им наложи наказания от по 3 години и 6 месеца лишаване от свобода при първоначален общ режим след споразумение със Специализираната прокуратура. Обвиняемите са признали вината си.

Осъдените бяха задържани на 30 януари 2019 г., веднага след като участник в групата продава за втори път на полицай под прикритие боен пистолет. При извършените претърсвания и лични обиски в жилища и автомобили на всеки от задържаните бяха намерени и иззети десетки незаконни огнестрени оръжия (в т.ч. саморъчно изработени) , както и голямо количество боеприпаси. В бойния арсенал на групата са гладкоцевни и нарезни пушки, картечен пистолет "Судаев", пистолети "Макаров", "Маузер", "ЧЗ", "Унион" и др.

Според събраните доказателства групата набирала, държала и продавала огестрелни оръжия на купувачи предимно от Северозападна България от началото на 2017 г.