Близо 1 млрд. евро са турските инвестиции в България, а само за първото полугодие на 2019 г. турски компании са инвестирали 23 млн.евро у нас.

Това заяви министърът на икономиката Емил Караниколов при откриването на Форум "България - инвестиционна среда", на който участваха над 150 представители на турски компании.

Събитието е част от посещението на представители на Световния турски бизнес съвет (DTİK) в страната ни и бизнесмени от секторите машиностроене, транспорт и логистика, електроника, електротехника, автомобилостроене, туризъм и др.

Караниколов посочи предимствата на България като дестинация за инвестиции и поясни, че в последните години се отбелязва стабилен икономически ръст, както и че страната ни е лидер в региона по финансова стабилност, макроикономическо развитие и състояние на кредитния рейтинг.

"България е сред страните с най-ниски данъчни ставки в Европа и се отличава с най-ниските оперативни разходи в ЕС", отбеляза той и допълни, че активно се работи по развитието на индустриалните зони в цялата страна и инвестиране в образованието.

Министърът каза още, че се отчита ръст на износа и на Брутния вътрешен продукт, а стоките които се изнасят от страната са с висока добавена стойност, което подобрява конкурентоспособността на икономиката.