БНТ поднесе извинения на украинското посолство у нас заради показана в ефир карта на Украйна без в нея да е включена територията на полуостров Крим. Това е станало в централната емисия "По света и у нас" на 18 септември.

Ръководството на националната телевизия реагира, след като посланикът на Украйна Виталия Москаленко изпрати протест до медията, в който напомни официалната българска позиция, че Крим е украински и че страната ни подкрепя суверенитета и териториалната цялост на Украйна. В писмото се посочва, че България е заявявала това нееднократно, както и че страната ни е съавтор на резолюция на ООН от 27 март 2014 г., с която се изразява същата позиция. Посланик Москаленко отправи молба официалната българска позиция да бъде напомнена на всички дирекции на БНТ. Той подчерта, че руската страна систематично "използва подобни инциденти за легитимация на престъпната окупация и анексия на АР Крим".

В отговор БНТ поднесе своите извинения в емисията "По света и у нас" тази вечер.

"БНТ поднася своите извинения на посолството на Украйна и на зрителите на медията за показаната в централната емисия от 18 септември 2019 г. карта на страната. Тя не отговаря на официалните, международно признати граници на Украйна, както и на официалната позиция на МВнР на Р. България." - се казва в официалната позиция.

Уточнява се, че сгрешената карта е постъпила в последния момент за излъчване от графичния отдел на новините и не е прегледана от международния редактор.

Поискани са писмени обяснения от дежурния режисьор по монтажа, от международния редактор и от продуцента на централната емисия. Те ще бъдат наказани, според Правилника за редакционната дейност в БНТ, уверяват от ръководството.