Възстановяват поклонническия път „Рилския Чудотворец" от София до Рилския манастир.

Това съобщи един от инициаторите на идеята - гл. ас. д-р Павел Павлов, богослов, преподавател в Богословския факултет на СУ „Св. Климент Охридски".

Това е едно начинание, необходимостта от което дълго време е обсъждана, но сякаш не достигаха сили, надежда и благодат, за да бъде осъществено. Днес ние сме решени да направим първата стъпка за възстановяването на един поклоннически път, който да помага и обединява православните българи", посочва Павлов.

По думите му с възстановяването на този поклоннически път се цели да се даде възможност на всички, които изпитват духовна жажда, да я утоляват с Божията благодат от извора на светостта.

„Пътят е труден и продължителен. Необходими са търпение, умение да пестим силите си, защото човешките възможности са ограничени, и молитва за изпросване на благодатна помощ от Господа", се казва още в писмото на богослова.

Пътуването се организира от Магистърска програма „Християнско поклонничество" в Богословския факултет на СУ „Св. Климент Охридски" и храм „Св. София", с благословението на Софийската св. митрополия и съдействието на „Туристическо обслужване" към Софийска община. Пътуването започна днес и ще продължи до 5 август.

По думите на Павлов „поклонническият път започва в деня, в който Църквата изнася Светия кръст - 1 август, с Когото осенява градовете в знойните летни дни, за да могат живеещите в тях да получат благодатни сили от осенението с Него".