Остава критична ситуацията в болниците в София, Пловдив и Монтана. Кризата с недостиг на персонал се задълбочава, съобщи Нова телевизия. В една от болниците в София - "Св. Анна", вече цели клиники са преструктурирани в COVID отделения. Между тях е и клиниката по кардиология.

Началникът на отделението по кардиология в УМБАЛ "Св. Анна" д-р Рада Прокопова обясни, че има около 180 легла в болницата. Всичко е пълно. В реанимацията са 20 легла и постоянно са запълнени, добави тя.

Прокопова добави, че често постъпват хора, които в началото са с леки увреди, но в рамките на следващите 2 до 3 дни се оказва, че имат нужда от кислород в големи дози.

Ситуацията в област Монтана не е по-лека. Всичките четири болници от областта са препълнени. В МБАЛ "Сити клиник- Св. Георги" разкритите 35 легла за пациенти без усложнения от COVID инфекцията са заети, съобщи Владимир Минчев от лечебното заведение.

Черни рекорди: 6007 новозаразени, 310 жертви, над 8000 в болниците, над 100 000 активни

Черни рекорди: 6007 новозаразени, 310 жертви, над 8000 в болниците, над 100 000 активни

Починалите надхвърлиха 24 хиляди...

От настанените 35 пациенти в монтанската болница, 30 са зависими от кислород. От болниците поясняват, че почти всички пациенти са в тежко състояние. Много малко легла се освобождават дневно, поради бавното възстановяване от инфекцията.

Лечебното заведение в Монтана се намира в последния етап от националния план за справяне с COVID кризата, според който разкритите легла е трябвало да са 23 на брой. В момента те са с 50% завишен капацитет.

За последните дни починалите в област Монтана са над 20 души.

Витанов: Часовникът на COVID бомбата спря да цъка

Витанов: Часовникът на COVID бомбата спря да цъка

Моделите показват известно отслабване на дифузното разпространение

Сходна е ситуацията и в Пловдивска област.

Интензивните отделения са препълнени. Единственото свободно място към момента в болница "Св. Пантелеймон", докато около 30% от леглата за леки и средни случаи са свободни, обясни директорът на "Здравеопазване"-Пловдив д-р Калин Калинов.

"Леглата не лекуват. Екипите не достигат, много от колегите са на ръба на изтощението. Апаратура има. Помагаме и на други болници, които се оказват в недостиг. Тежките случаи обаче преобладават, от там следват проблеми и с недостига на кислород, както и с цялостната интензивна гриза за пациентите", каза още Калинов.

В общинската болница "Св. Мина" наличните количества кислород ще бъдат достатъчни само за още един ден.