Часовникът на COVID бомбата спря да цъка, но ние не бива да се отпускаме. Това написа във Facebook математикът Николай Витанов. Базовото репродуктивно число вече втори ден е под 1.3. Тази сутрин е 1.13. Той поясни, че отдавна е предричал 100 000 активни случаи. И напомни, че днес те вече са 99 724. Витанов подчертава, че здравната система е претоварена технически и кадрово.

"Малко допълнителен оптимизъм идва от картите. На картата на риска съгласно плана на Министерството на здравеопазване виждаме леко свиване на обхвата на зоната от области на ниво 4. Това е временно, но е глътка въздух. Същото е и положението с прогнозната карта за 14-дневната заболеваемост. Картата на риска съгласно нашата методология остава изцяло виолетова. Това показва, че положението ще продължава да е сериозно и през тази седмица", пише Витанов.

Той дава и информация за смъртните случаи:

- починали в края на септември 2021 - 20882

- починали до днес - 23999

- починали октомври 2020 (за целия месец) - 441

- починали за октомври 2021 - 3117

"Починалите досега за октомври 2021 са 7.06 пъти повече отколкото починалите за целия октомври 2020", пише Витанов.

Според Витанов основната причина за тези негативни резултати е масивната анти-ковид и анти-ваксърска кампания.

"Моделите показват известно отслабване на дифузното разпространение. Ако това е така, то приказките за локдаун постепенно ще затихнат. Ще остане това, което отдавна съм ви писал - тотален локдаун (пълно затваряне на всички и излизане само след разрешение със SMS) няма да има. Не забравяйте все пак, че това е политическо решение", пише Витанов.