Има опасност страната ни да плаща сериозни санкции, ако не се справим с мръсния въздух. Съдът в Люксембург отсъди през 2017 г., че България не прави нищо, за да реши проблема, а 5 години по-късно ситуацията не е различна. Това обяви вицепремиерът по климатичните политики и министър на околната среда и водите Борислав Сандов в интервю за news.bg.

Как Вие виждате прехода към чиста енергия?

Виждам го като стратегически важен, за да може страната ни да бъде енергийно независима от други страни. Според мен, това би било и възможност страната ни да има енергийна демокрация. Целта е производителите на енергия да стават все повече, за да може всеки човек не само да употребява, но и да произвежда енергия.

Как ще процедирате по отношение на наказателните процедури срещу България в сектор Екология?

България е допуснала много нарушения и не се справя с управлението на политиките за околна среда. Наказателните процедури бяха 16, но станаха 17, защото ни догони още една, която влезе в сила заради липса на приложение и нормативна база за неорганизираните източници на шум. Съставили сме ясен план. Предвиждаме до лятото да успеем да сме предотвратили 6 наказателни процедури. Целта е до края на годината да може да свалим още две, за да може до 2023 година, да влезем с по-малко наказателни процедури в ЕК.

Какво очаква страната ни, ако до края на годината не бъдат свалени част от наказателните процедури срещу нея?

Очакваме поне 2 решения на съда, които ще бъдат в наш ущърб. Едното е за въздуха, от което ще протекат санкции и ние ще започнем да плащаме. Другото е, че очакваме част от наказателните процедури да минат на следваща фаза.

Кои са най-големите пропуски на МОСВ, върху които трябва да се работи?

Едното е капацитетът на човешкия ресурс, заради нефинансирането на определени звена на министерството. Поради липсата на приоритетност от страна на държавата редица дейности свързани с околна среда, не са се случвали. Предвидили сме 10 милиона за решаване на проблема с едни забавени, нерегламентирани сметища. Също така трябва да имаме различни прегледи, свързани с биоразнообразието, защото ако ги нямаме, не може да получаваме пари от ЕС за каквито и да е проекти.

Как страната ни ще се справи с проблема със старите пречиствателни станции?

Често пъти ние имаме огромни пречиствателни станции, които са скъпи, амортизирани и тежат на конкретната община, която трябва да покрие разходите за ремонт и поддръжка. Понякога се получава така, че тези станции просто не работят. Те са изградени с Европейски средства , но не работят, защото общините не могат да ги поддържат. Ние ще търсим решение за нов модел за отпадъчните води, които са природосъобразни.