"Не се съмнявам, че скоро бъдещите творения на Бойко ще красят някоя художествена галерия в София".

Това обяви председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер за премиера на България Бойко Борисов. Министър-председателят на страната ни публикува в профила си във "Фейсбук" коментар на Юнкер за отношенията му с Борисов през последните пет години, като набляга на рисувателните способности на българския премиер.

"Рисунките наистина могат да кажат хиляди думи. Един от най-изкусните комуникатори сред премиерите, с които съм имал удоволствието да работя, е човек, с когото никога не съм споделял общ език (макар донякъде да се смятам за полиглот): моят приятел Бойко Борисов", отбелязва Юнкер.

Председателят на Комисията посочва разговор с Борисов от 2015 г., по време на който са обсъдили "Южен поток" с помощта на рисунка.

"Когато през 2015 г. той опита да ми обясни важността на твърде сложния проект "Южен поток" за енергийната сигурност на България и нейните съседи от региона, Борисов го направи без брифинг и без да използва думи, а просто чрез няколко драскулки върху лист хартия", разказва Юнкер.

"Бях толкова впечатлен от творбата му, че я сложих в рамка и я закачих на стената в офиса си като напомняне на важността на енергийната свързаност", продължава бившият премиер на Люксембург.

Жан-Клод Юнкер, който напуска поста, за да го отстъпи на новоизбрания лидер Урсула фон дер Лайен отбелязва още: "Няколко месеца по-късно, делегация от България ме посети за разговори за българския газов хъб. Аз гордо им показах, че съм го разбрал благодарение на прекрасните рисувателни умения на премиера им, след което научих, че член на делегацията е направил снимка на рамкираната рисунка и тя е изтекла в българската преса".

В края на поста във "Фейсбук" Борисов пише, че добре помни съвместната работа с Юнкер през годините.

"Юнкер нито веднъж не си позволи двоен стандарт към страните членки. Намираше време за проблемите на всеки. Чуваше, помагаше и често се шегувахме заедно", пише Бойко Борисов.