Министър-председателят Бойко Борисов проведе телефонен разговор с президента на Сърбия Александър Вучич. В хода на разговора бе поставен акцент върху инфраструктурното и енергийното сътрудничеството, което е от изключително значение не само за България и Сърбия, но за региона и Европа.

Премиерът Борисов и президентът Вучич обсъдиха напредъка по изграждането на АМ "Европа", която е част от основната трансевропейска транспортна мрежа. Магистралата е по направлението Лондон-Будапеща- Белград-София-Пловдив-Истанбул-Калкута и е най-краткият път, свързващ Западна Европа с Близкия и Средния Изток.

Борисов подчерта, че половин година по-рано от предвиденото по договор през ноември м.г. бе изграден първият 17-километров участък от АМ "Европа" между Драгоман и Сливница. За другата Нова година ще имаме изградена автомагистрала между София и Белград, категоричен бе Борисов.

Ноември пускат първата част от АМ "Европа"

Ноември пускат първата част от АМ "Европа"

В участъка е изградено второ платно, а старото е реконструирано

Друг акцент в разговора между Борисов и Вучич бе енергийното партньорство. В най-тежката пандемия от COVID-19 продължава работата по енергийните проекти у нас, а така и Сърбия се превръща в транзитна страна на газ. Фокусирали сме усилията си също върху изграждането на още един интерконектор до София със Сърбия, за да гарантираме сигурността на енергийните доставки, отбеляза премиерът

Българският министър-председател и сръбският президент заявиха, че щом ситуацията предвид пандемията от COVID-19 позволи, двамата ще проведат лична среща.