В началото на ноември ще е готов първият участък от АМ "Европа" между Драгоман и Сливница. Това съобщиха от Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ). В участъка е изградено второ платно, а старото е реконструирано до магистрален габарит. Отсечката е с по две ленти за движение в посока и лента за аварийно спиране. Инвестицията е за 117,3 млн. лв. и е от републиканския бюджет. Изпълнител е "ГБС Инфраструктурно строителство" и по договор срокът за изпълнение е април 2021 г.

В участъка има два нови пътни възела "Сливница 1" и "Сливница 2", които са с енергеофектовно осветление, както и 11 големи съоръжения - 5 подлеза, 5 надлеза и мост над р. Сливнишка при 30-ти км. Предвидени са и 7 площадки за отдих и принудително спиране и 14 бр. армонасипни стени.

За четири месеца ще се минава по стария път за Калотина

За четири месеца ще се минава по стария път за Калотина

Ограничението е за строителството на бъдещата АМ "Европа"

Отсечката е част от основната трансевропейска транспортна мрежа. Трасето е по направлението Лондон - Будапеща - Белград - София - Пловдив - Истанбул - Калкута и е най-краткият път, свързващ Западна Европа с Близкия и Средния Изток. Участъкът ГКПП "Калотина" - София осигурява връзка към трансевропейски коридор "Ориент/Източно Средиземноморски".

Строителните работи на 17-километровия участък са изпълнени на 95%, като очакванията са в първите дни на следващия месец да бъде пуснато движението по новоизградения участък. За улеснение на трафика към ГКПП "Калотина" поетапно до момента беше пуснато двупосочно движението между 15-ти и 20-ти км и 21-ви и 25-ти км. Ако метеорологичните условия са добри до средата на октомври ще бъде завършена и отсечката от 25-ти до 29-ти километър.

3 са офертите за строителен надзор на участък от АМ "Европа"

3 са офертите за строителен надзор на участък от АМ "Европа"

Провежда се и обществена поръчка за изпълнител на проектирането и строителството на отсечката

АМ "Европа" между ГКПП "Калотина" и Софийския околовръстен път е с дължина 48 км и трасето й е разделено на три части. Строителството на първите два участъка включва модернизация на съществуващия първокласен път I-8 между Калотина и Сливница. Участъкът от ГКПП "Калотина" до Драгоман е с дължина 14,5 км и строителните дейности на него започнаха през февруари т. г. Другият участък от Сливница до връзката със Северната скоростна тангента е 16 км и ще преминава по ново трасе. В момента се изготвя техническият проект за отсечката.

Припомняме, че строежът за участъка между ГКПП "Калотина" и Драгоман започна през февруари тази година. Изграждането на отсечката между Драгоман и Сливница пък започна през май миналата.