3 са офертите за надзор при изграждането на връзка на модернизираното трасе на път I-8 с инфраструктурата на ГКПП "Калотина", съобщава Агенция "Пътна инфраструктура".

Дължината на връзката ще бъде около 90 м.

В момента се модернизира трасето от първокласния път в участъка между Калотина и Драгоман, част от бъдещата АМ "Европа".

Индикативната стойност на поръчката за строителния надзор е 12 770 лв. без ДДС. 

Отворените оферти са на:

  • "Трансконсулт - БГ" ООД;
  • "Пи Ес Консулт" ООД;
  • "КОНСУЛТ ИНЖЕНЕРИНГС" ЕООД.

В момента се провежда и обществена поръчка за изпълнител на проектирането и строителството на отсечката. Избраният изпълнител ще трябва да изготви технически проект, проект на подробен устройствен план, да осъществи авторски надзор и да изгради участъка.

Трасето на път I-8 между ГКПП "Калотина" и 1-ви км трябва да бъде модернизирано и да се свърже както с изграждащия се участък от бъдещата автомагистрала, така и с новопроектиращата се пътна част на граничния пункт. Прогнозната стойност на поръчката е 980 541 лв. без ДДС.

Бъдещата АМ "Европа" между ГКПП "Калотина" и Софийския околовръстен път, която в участъка между граничния пункт и Сливница ще преминава по разширеното трасе на път I-8, е с дължина 48 км и е разделена на три участъка. В момента се изграждат два участъка от Калотина до Драгоман /14,5 км/ и от Драгоман до Сливница /17 км/.

Строежът участъка между ГКПП "Калотина" и Драгоман започна през февруари тази година. Изграждането на отсечката между Драгоман и Сливница пък започна през май миналата. Завършването на отсечката по договор е 2021 г., но е възможно строителството да приключи и до края на тази година.

За третия участък от АМ "Европа" - от Сливница до връзката със Северната скоростна тангента /с дължина 16,16 км/, който се развива по нов терен, е изработен технически проект с ПУП-Парцеларен план.