Кметът на София Бойко Борисов е изпратил писмо до Главния мюфтия на мюсюлманите в България Мустафа Алиш Хаджи, с което настоява да се спазва Наредба № 1 на Столичния общински съвет за обществения ред и опазване на общинските имоти на територията на Столична община.

Писмото е във връзка с постъпили в Столична община сигнали за нарушаване нормалната обстановка и спокойствието на гражданите в централната част на София, където се намира джамия "Баня Башъ", съобщават от Столична община.

Сигналите се отнасят за отправяне на призиви за молитва, чрез използване на високоговорящи устройства, инсталирани на джамията, при извършване на ежедневните религиозни обреди", пише в писмото си Борисов.

Борисов отправя молба за предприемане на необходимите мерки за намаляване силата на високоговорителите на джамията, с оглед да не се безпокоят гражданите с немюсюлманско вероизповедание, живущи и работещи в района.

Той уверява Мустафа Хаджи, че Столична община подкрепя конституционното право на различните религиозни общности в България, регистрирани съгласно българското законодателство, да извършват свободно своите ритуали, но по думите му това трябва да става като се спазва Наредба № 1 на Столичния общински съвет за обществения ред.

Припомняме, през май "Атака" организира подписка срещу излъчването по високоговорител на молитвите на ходжата от джамията "Баня Башъ".