Столичният кмет Бойко Борисов поиска създаване на спешен мобилен екип по повод предстоящите съкращения в комбината „Кремиковци", съобщиха от столична община.

Той трябва да изготви проект за реинтеграцията на трудовия пазар на съкратените от предприятието. Борисов настоява министърът на труда и социалната политика Емилия Масларова незабавно да излъчи свой представител в екипа.

Кметът е отправил искането си в писмо до социалния министър.

Предвижда се екипът да се състои от представители на  КТ „Подкрепа", Столична община, МТСП, НОЙ и „Кремиковци" АД. Те ще трябва да  вземат  необходимите мерки за комплексно максимално улесняване на административното обслужване на уволнените работници чрез изнесени работни места.

Чрез тях те ще могат да се възползват от предвидените възможности и заложено финансиране в програма „Нова възможност за заетост".

Припомняме, в Агенцията по заетостта има внесено заявление за съкращение на 1500 души от комбината „Кремиковци". Така общият брой на  съкратените може да достигне 1900 души.

В изпратеното писмо Борисов настоява за незабавна реакция от страна Министерство на труда и социалната политика.

Настоявам да не продължавате грешната политика на държавата, чието бездействие, липса на идеи и желание за работа и диалог доведе „Кремиковци" АД до сегашното положение на безизходица, завършва позицията на столичния кмет.