Премиерът Бойко Борисов съобщи, че от 17-18 март отварят АМ "Хемус" в частта с тунел "Витиня".

Той направи коментара по време на инспекция на ремонтните дейности на тунел "Витиня" заедно с Младен Маринов и Николай Нанков. 

Виждате работниците работят, от 17 и 18 март искаме да отворим АМ "Хемус" в тази част, заяви Борисов и поясни, че ремонтът е по най-съвременния метод. Министър-председателят отбеляза, че дори има интернет навсякъде.

Борисов написа на профила си във "Фейсбук", че тунел "Витиня" на АМ "Хемус" не е бил ремонтиран от близо 30 години и е бил в лошо състояние. 

За усилване на тунела и попълване на кухините е инжектиран 3500 куб. м специален бетонов разтвор. След това е извършено укрепване на масива и тунелните облицовки с над 7000 анкера с обща дължина около 70 км. Изпълнена е над 33 600 кв. м хидроизолация по цялата дължина на лявата тунелна тръба. Изградена е сложна дренажна система, която отвежда водите, задържани от хидроизолацията, и предпазва новата първична носеща облицовка, пише още той. 

Премиерът инспектира и мостовете по магистрала "Хемус". 

"Каква природа каква красота, как се вие като змия. Съоръжението е огромно. Докато другите говорят, ние работа, работа и работа. За радост тя е видима", подчерта Борисов.

Нанков коментира, че наземните работи са изпълнени на 100%, като частично се асфалтира участъкът, който е дълъг 16 км.

На трети март може да сме горди с нашите строители, инженери и проектанти, категоричен бе премиерът. Той за пореден път изтъкна, че ни е прекрасна страната, но не е да строиш магистрали. 

Ако е било лесно да са го направили отдавна, допълни Борисов.