На среща с представители на Комисията по европейските въпроси на Бундестага премиерът Бойко Борисов изтъкна, че присъединяването на България към Шенгенското пространство остава приоритет.

Борисов отчете резултатите до момента от българското председателство на Съвета на ЕС. Изтъкна се ключовата роля на страната ни за активизиране на диалога със страните от Западните Балкани и стимулирането на реформите в тях.

По думите на Борисов приобщаването към ЕС изисква установяване и утвърждаване на добросъседски отношения. Не трябва да има нерешени политически въпроси и е нужно да се стимулира регионалното сътрудничество по общи проекти в сферата на енергетиката, сигурността и инфраструктурното свързване.

Сред темите на разговора беше и миграцията. Отбеляза се необходимостта от ефективно управление и контрол на външните граници на ЕС за сигурността на Съюза и за безпроблемното прилагане на правото на свободно движение.

По време на разговорите между българския министър-председател и немските депутати бяха коментирани и темите Дунавската стратегия, Брекзит, Многогодишната финансова рамка, Механизмът за сътрудничество и оценка.

Премиерът Бойко Борисов проведе среща и с Дейвид Дейвис, държавния секретар по излизането на Великобритания от ЕС. 

В разговора Борисов заяви, че България ще запази установените близки отношения с Великобритания в бъдеще. Като причина за добрите интереси Борисов изтъкна това, че те отговарят на интересите на двете държави и на стратегическото им партньорство в НАТО. Важно е да се поддържа създаденото сътрудничество по въпросите на сигурността.

И Борисов и Дейвис бяха единодушни, че България и Великобритания ще запазят добрите си партньорски отношения в политиката, икономиката, туризма и сигурността.