Столичната община ще обжалва решението на софийския Административен съд, отменящо правото на контрольорите в градския транспорт да издават актове за глоби на пътниците, ако те откажат да заплатят „билет за нередовен пътник с увеличена стойност".

От общината напомнят, че решението на съда не е влязло в сила и че няма да стане докато по случая не се произнесе Върховният административен съд. Във връзка с това столичното кметство призовава гражданите да пътуват само редовни билети или карти и да не влизат в спорове с контрольорите.

Вчера, 25 февруари, съдът отмени действието на текстове от Наредбата на Столичния общински съвет за превоз на пътници и условия за пътуване с масовия градски транспорт на територията на Столичната община.

От произнесеното становище на съда следва, че ако нередовен пътник откаже да плати глоба, контрольорите могат само да го свалят от превозното средство, но нямат право да му съставят акт.

С решението на Административния съд се отменят и текстове от наредбата, отнасящи се до рекламациите при издаване на нередовни превозни документи, рекламата в транспортните средства.

Обявяват се за нищожни и разпоредби, свързани с изписването на лични данни в картите за преференциално пътуване, както и преустановяването на издаване на преференциални карти при недостиг на средства за субсидия от общинския и републиканския бюджет.

В мотивите на съда се посочва, че посочените текстове противоречат на Закона за защита на потребителите, Закона за автомобилните превози, Закона за нормативните актове и други подзаконови нормативни актове с по-висша юридическа сила.