Новата църква в Ямбол "Успение на Пресвета Богородица" бе тържествено осветена днес, на светлия празник Томина Неделя, съобщиха от местната община.

Освещаването извърши лично сливенският митрополит Иоаникий в съслужение с агатополския епископ Йеротей - игумен на манастира "Св. вмчк Георги" в гр. Поморие, и свещенослужители от Сливенска епархия.

Хиляди миряни от града се стекоха в храма, за да вземат молитвено участие в богослуженията.

Специални гости на освещаването на новата църква бяха лидерът на ГЕРБ и кметът на Бургас Димитър Николов. В храма и бяха също кметът на Ямбол Георги Славов, народният представител д-р Юлиян Папашимов, представители на държавни институции и други официални лица.

Бойко Борисов изрази възхищението си от красотата на православния храм и поздрави кмета на Ямбол Георги Славов, основния ктитор на църквата Кольо Колев и семейството му, както и близките на арх. Любомир Семерджиев, който дари архитектурния проект на църквата.

"Уникална красота е направена... Виждате, когато християните сме силни, единни, когато вярата в Бога ни води, се поучават такива красиви места и действително има много дух, много енергия в това място. Да им е честито на Ямбол и на хората от града!" - каза още Бойко Борисов.

Храм "Успение на Пресвета Богородица" е първата новопостроена православна църква в града от 128 години насам. Тя отвори врати преди година - на Сретение Господне (2 февруари, 2016 г.). Началото на строителството бе започнато на 1 ноември 2010 г.

В края на миналата 2016 г. храмовият комплекс бе удостоен с престижното национално отличие "Сграда на годината" в категория "Сгради паметници на културата".