Премиерът Бойко Борисов инспектира изграждането на следващия етап на магистрала "Хемус" от Боаза до Плевен и Ловеч.

Той е придружаван от министъра на финансите Владислав Горанов и зам.-министъра на околната среда Николай Нанков.

"Да видят българите как в скалата се бие път, като пчелички, как работят...Много голям напредък са постигнали. Това, което съм поел като ангажимент към Севера и Северозапада, се работи на пълни обороти. Да сме живи и здрави догодина ще е готово", се възхищава премиерът Борисов за пореден път от инфраструктурните работи в страната.

Премиерът Борисов посочи, че активно продължава строителството на важни за страната инфраструктурни обекти като пътя Ботевград-Мездра.

В инспектираното от премиера трасе на "Хемус" работи екип от над 50 археолози, разкрили ценни артефакти. Специалистите изтъкнаха значимостта на откритото селище, в което са намерили различни видове преработвателни пещи - на 1100 и на 1700 години. "Благодаря, че действате толкова активно, а после всичко това ще го покажем в музеите", обърна се премиерът Борисов към археолозите.

Заместник-министър Нанков посочи, че над 4000 души работят на трасетата на "Хемус". Цялостното доизграждане на автомагистралата до 2024 г. е основен приоритет в Управленската програма на правителството, тъй като бъдещето на Северна България и модернизирането на региона е свързано именно със строителството на "Хемус", което ще осигури бърза и безопасна пътна комуникация между София и Варна.

Запитан за извършваните опити за дестабилизация на държавата премиерът отговори: "Това е 10-15 години вече. Нищо ново. Като наближат избори, започват по един и същи начин - ментета, записват се. Сега се забавлявам. Това означава, че още много, много ги е страх и понеже правим много добри неща, трябва нещо да се измисли. Сега и техниката напредна много. Но важно е да не се разфокусираш".

Относно увеличението на новорегистрираните случаи на коронавирус у нас, министър-председателят заяви, че рекорд се отчита и при изследваните проби.

Трябва да свикнем с мисълта, че вирусът го има, че трябва да се пазим и да внимаваме, подчерта той и допълни, че смъртността е ниска. Той бе категоричен, че трябва да продължим да пазим възрастните и болните хора.

Премиерът добави, че повече няма да се затварят обекти, тъй като специалистите са на мнение, че коронавирусът е отслабен, а страната ни е подготвена с необходимите защитни облекла и средства. 

Премиерът извършва инспекцията на съоръжението на рождения си ден. Днес Бойко Борисов навършва 61 години.