След мен - треви, цветя, красота.
Това заяви министър-председателят Бойко Борисов, който тържествено откри новия завод за отпадъци в столицата.

Самото си изказване той започна с отбелязване на днешния религиозен празник - Кръстовден. „Без Господа нищо не можеше да направим", категоричен бе премиерът.

Според него сега е видно колко е добър и хубав заводът. Той се закани след два месеца със здравния министър Петър Москов да направи инспекция за работата на завода и да проверят дали мирише на боклук.

Миризма на боклук обаче все пак се усещаше вътре в завода и сега. Някои от гостите дори се бяха увили с шал, за да не усещат неприятната миризма. Стана ясно още, че новата придобивка няма да се отрази на такса смет за столичани.

Зам.-кметът по екологията Мария Бояджийска успяла да роди близнаци, докато се изгражда завода. Още...

В речта си Борисов призова да не се допуска чрез политиката и личните амбиции на партийни лидери да се подлагат на риск здравето и финансите на цял град като София. Този завод е 100% на софиянци подчерта Борисов. „Няма мечки, вълци, лисици", заяви той, намеквайки, че преди сметопочистването на София беше под ръководството на Румен Гайтански с прякор Вълка.

"Благодаря на моя приятел Станишев за маковете, които ми остави", изтъкна още премиерът. Припомняме, преди години Станишев и социалисти дойдоха на строителната площадка на завода да берат макове, за да покажат бавните темпове на строителството.

Като реплика на тази акция и днес полянките около завода са обсипани с червени изкуствени макове. Борисов обаче обеща на пролет маковете да са естествени.
Премиерът призна, че тази закачка на червените му станала стимул да направи толкова „красив завод", като допълни, че само Берн има по-хубав завод от нашия.

В словото си Борисов се отдаде и на лични спомени и припомни разговор с настоящия зам.-кмет по екология в Столична Община Мария Бояджийска: Един тя нахлува в кабинета му и заявява: „Господин Борисов, вие не сте мъж!", а на неговия въпрос "Аз не съм мъж?", тя му обяснила:  „Ако не отворите Суходол, вие не сте мъж!" Затова и Борисов отворил проблемното сметище в Суходол, което вече 7 години работи. Борисов призна обаче, че се е объркала схемата с балирането.

Министър-председателят благодари и на Меглена Плугчиева, че му помогнала за реализацията на завода.

Премиерът направи и специално обръщение към социалистите Бойчев и Курумбашев, които дойдоха на откриването на завода и които като общинари му бяха най-върли опоненти. „Сега сме европейци, сега сме толерантни", обясни им Бойко Боисов и си припомни атаките на социалистите „от сутрин до вечер" за проблемите с боклука на София. Амбицирахте ни, призна той.

Той благодари и на представителите на Европейската комисия, сред които и зам.-председателя Кристалина Георгиева.
„По гръб ритахме с краченца и сме искали помощ от ЕК за завода", разясни той преговорите с Брюксел за европейското финансиране на проекта. „Направихме добро съоръжение", отчете министър-председателят.

Самият той преди официалната част, заедно с куп министри, разгледа завода и едва след това разпореди на епископ Тихон да започне водосвета.