Законопроектът на партия Атака за доброволните формирования за опазване на обществения ред съвпада като идея със законопроекта на МВР от миналата година.

Това заяви главният секретар на МВР генерал Бойко Борисов след срещата си с Павел Чернев и Димитър Стоянов.

Разговорът бе иницииран от депутатите на Коалиция “Атака”, а основната цел – да научат повече за добрите практики в МВР- опит, който да бъде ползван при създаването на проектозакон за доброволните формирования.

Генерал Борисов запозна гостите с постигнатото до този момент.
Той припомни за предприетото от ръководството на МВР през последните четири години, в резултат на която в страната се откриха 26 нови РПУ-та, ПУ-та и РГС-та.

Целта бе полицейските служители да работят близо до хората и да решават по-бързо възникналите по места проблеми.

Генерал Борисов не скри и факта, че за да може МВР да достигне и до най-отдалечените региони и ефективно да се справя с битовата престъпност и опазването на реколтата, са необходими още около 3000 полицаи.

Другият път, който бе потърсен от вътрешното ведомство, бе в ресурса и съдействието на обществото.
Затова главният секретар припомни срещата на ръководството на МВР със Сдружението на кметовете в страната, на която бе подписан договор за взаимодействие и за създаването на такива формирования, които да подпомагат работата на полицейските служители.

Целта ни е да създадем закон, който да работи, поясни Павел Чернев след срещата. Затова тези срещи за нас са много полезни.
Ние ще се съобразим с направеното до този момент и с всички полезни практики.

МВР работи отдавна в тази насока и постигнатото до момента е добро, допълни депутатът.

Двамата народни представители от "Атака" изявиха желанието си и за тристранна среща, във формата на която да бъдат включени и представители на Сдружението на кметовете.

Чернев акцентира и върху един от основните принципи за изграждането на тези доброволни формирования - да не могат да бъдат създавани на етническа или религиозна основа, хората които ще влязат в тях да не са осъждани или криминално проявени.

Според идеята на проекта, тези формирования ще се ръководят от кметовете по места, ще бъдат контролирани от служителите на МВР и ще подпомагат тяхната дейност.

В края на срещата генерал Борисов посочи, че идеите за създаването на законопроекта, представени днес от двамата депутати, съвпадат с това, което МВР прави на този етап.