Протестиращият общественик Николай Колев-Босия заяви на на 54-ия ден от гладната си стачка, че не иска никой да прави избор вместо него. Няколко пъти е опитвал да изгони реанимобила, който стои пред блока му по нареждане на премиера Бойко Борисов, сподели той пред репортер на "Дневник".

По случая бе сформирана временна комисия в парламента, която проведе две заседания, но предвид лятната ваканция на депутатите и напредване на времето на гладуване надали ще се събира пак, обясни общественикът Пламен Даракчиев, който е във връзка с гладуващия поет.

Николай Колев-Босия започна протеста си на 13 юни с искане на оставката на транспортния министър Ивайло Московски заради корупция в издаването на шофьорски книжки и паралелно с това - разпускане на парламента.

Босия: Не сме стадо, че да се нуждаем от овен

Босия: Не сме стадо, че да се нуждаем от овен

Босия призна, че състоянието му се влошава

"На последното заседание на временната комисия председателят докладва събраните данни от прокуратурата и транспортното министерство. Основното твърдение беше, че данните на Колев са стари - от 2015 г. Един от експертите, помагащи на Колев - Кънчо Димитров, обаче опроверга депутатите. Още повече че в изложението имаше информация за миналогодишните арести през юни в ДАИ. След атака от гражданите, присъстващи на заседанието на комисията, мненията на членовете ѝ се разцепиха. Двама депутати - от БСП и "Воля", поискаха да се изслуша транспортният министър. Това, струва ми се, вече не е от кой знае какво значение - дали и кога ще заседават пак. Освен това Босия няма да спре да гладува и след оставка на Ивайло Московски", смята Даракчиев.

Той допълни, че депутатите в комисията са наблегнали на това, че с въвеждането на новата система за изпити на кандидат-шофьорите - с камери и бели стаи, всичко било приключено. От другата страна обаче подчертали, че човешкият фактор остава важен.

"Аз съм казал, не мога да си отменям думите за разлика от т.нар. българските политици. Аз държа на думата си", подчерта Колев пред "Дневник" продължаването на глада вече 54-ти ден. Каза, че няма намерение да ходи в болницата и не се е срещал с никого от управляващите. Такава среща би била самоубийствена за представителите на властта, коментира Колев и заради това не очаквал нищо подобно.

"Духовно се чувствам прекрасно. Духът ми владее тялото ми, мисълта ми. Нямам проблеми нито с паметта, нито с каквото и да е", обясни състоянието си Колев.

Каза, че няколко пъти е направил "строга забележка" на паркирания пред блока му вече повече от 15 дни реанимобил. "Предупредих ги, че ако не го махнат, ще се прехвърля да живея временно на друго място, където те няма да знаят. Един реанимобил означава спасени хора. Като са го тръснали пред мен - да си вардят задника от една страна, от друга да докажат, че съм симулант. Това не може да са нормални хора. Знаете ли колко струва поддръжката на един реаномобил денонощно да стои пред един дом. Това са лекар, шофьор и медицинска сестра", продължи той.

Лекар и линейка от болница "Лозенец" следят състоянието на Босия

Лекар и линейка от болница "Лозенец" следят състоянието на Босия

Изпратени са по молба на Караянчева

И допълни: "Какви са те, че да ми управляват живота. Не може премиерът да решава аз от какво се нуждая. Че ако той слагаше по един на всеки човек... аз даже нямам опасност за живота все още. Да се слага по един реанимобил - това никъде го няма."

Колев каза, че в края на юли си е направил експеримент, като отишъл в правителствената болница "уж за преглед". По думите му там лекарското становище не е било взето предвид. То гласяло, че гладуващият има общо влошаване на всички базови показатели. "Заключението, което минава за лекарско и според което аз съм в прекрасно състояние и само дето не тропам ръченица, бе написано от пресслужбата на болницата", заяви Колев.

Болница "Лозенец": Босия беше на изследвания

Болница "Лозенец": Босия беше на изследвания

Задоволително за възрастта му здравословно състояние

Обясни, че негов приятел лекар ще го прегледа днес. А на въпрос дали очаква оставки заради протеста му той обясни, че не очаква нищо - "не може да се чака от глупави хора умни постъпки".

Лекари коментираха пред "Дневник", че обикновено човек може да издържи без храна между 20 и 30 дни. Най-продължителната гладна стачка е на ирландски политически затворник Терънс Максъни, чиято 74-дневна стачка завърши със смъртта му през 1920 г.