Ботевите четници показаха, че е възможно винаги и навсякъде да работиш за благото на народа си. Това заяви държавният глава Росен Плевнелиев, който даде начало на юбилейния 70-и туристически поход „По стъпките на Ботевата чета“ от козлодуйския бряг до историческия връх Околчица. Президентът приветства стотици българи от цялата страна, които традиционно изминават пътя, следвайки похода на големия поет и революционер и неговите четници през 1876 година. 

Пътят на Ботевите четници не е просто поход, а път на безсмъртието, дело на достойните, измило срама от лицето на роба, каза държавният глава в словото си. Президентът определи 70-годишната традиция на туристическия поход, като не просто тест за физическа издръжливост, нито изпитание за малодушните, а като ярък знак на родолюбие и доказателство за човешко извисяване.

„Вярвам, че все така българите ще вървят по стъпките на Христо Ботев, водени от неговата пламенна любов към Родината“, заяви още президентът Росен Плевнелиев пред участниците в тазгодишния поход.

От борда на Националния музей параход „Радецки“ държавният глава наблюдава възстановка на слизането на четниците на козлодуйския бряг. Президентът се срещна и с младежи, участници в инициатива за набиране на дарения за възстановяване на единствения плаващ музей на Балканите.

Пред монумента на поета и революционер Христо Ботев в Козлодуй президентът Росен Плевнелиев ще присъства на възпоменателния митинг-заря и на тържествената проверка по повод 140-годишнината от слизането на Ботевата чета на козлодуйския бряг.