Британски пастор, съден за блудство в Сливен, е предаден на съд и за неплатени данъци, съобщи прокуратурата. Той е предаден на съд затова, че събирал и получил дарения от чужбина в размер на 958 819 лева и не е платил дължимите за тях данъци. В периода 27.07.2017 г.- 30.09.2019 г. в град Сливен е избегнал установяването и плащането на данъчни задължения- 31 641 лева, като не е подал данъчни декларации в нито един от случаите на получени дарения от чужбина. Д.Х. е подсъдим и по друго дело за извършени от него блудствени действия спрямо 8 момчета, пет от които ненавършили 14-годишна възраст към момента на престъплението през 2018-2019 г.

Установено е, че Д.Х. е упражнявал дейност като пастор в религиозна институция "Християнски център Единство" със седалище в град Сливен. Тя е била регистрирана през 2018 година с решение на Софийски градски съд. Обвиняемият разполагал с канали в интернет платформа за видеосподеляне, в които публикувал видеоклипове, заснети по време на извършваните от него проповеди, още преди официалното регистриране на религиозната институция. Чрез тези клипове Д.Х. разпространявал кадри от живота на жителите на кв. "Надежда" в град Сливен.

Той нагледно показвал, че хората живеят в нищета с цел да привлече дарители. Под видеоклиповете, които разпространявал в интернет, обвиняемият винаги изписвал банкови сметки, чрез които събирал дарения, а след това в други видеоматериали документирал как разходва събраните средства. Титуляр по банковите сметки бил обвиняемият Д.Х. Той е получил стотици дарения от различни лица, като в нито един от случаите не е подал съответните данъчни декларации, изискуеми от българското законодателство.

Арестуваха британски пастор в Сливен, заподозрян за блудство

Арестуваха британски пастор в Сливен, заподозрян за блудство

Предстои да му бъде наложена постоянна мярка за неотклонение от 72 часа

Окръжен съд - Сливен е насрочил разпоредителното заседание по делото за 12.01.2021 година.По другото дело - за блудства, Д.Х. вече е предаден на Районен съд - Сливен, който е компетентен да се произнесе по повдигнатите му обвинения. Те са извършени в различни периоди от 2018 г. и 2019 г. в кв. "Надежда" в град Сливен, където са записвани и видеоматериалите с провежданите от Д.Х. проповеди.

Обвиняемият е с мярка за неотклонение "задържане под стража", наложена на 13.09.2019 г. от Районен съд - Сливен, която към настоящия момент не е изменяна.