В "Пирогов" е извършен побой над спешни медици, съобщиха от болничното заведение.

Една медицинска сестра е със сериозни наранявания, а лекари, санитари и пациенти пък са с психически травми при две посегателства снощи и тази нощ. Нанесени са и материални щети.

Снимка 320501

Източник: "Пирогов"

При двата инцидента пациенти са проявили агресия спрямо дежурните екипи.

При първия - 18 г. мъж, настанен в токсикологията на "Пирогов", заради употреба на марихуана е нападнал и пребил дежурната медицинска сестра. В момента тя лежи в лицево-челюстното отделение към Клиниката по неврохиругия с тежка лицева травма и комоцио (мозъчно сътресение).

Пациентът е приет за лечение по-рано в петък, след като екип на Спешна помощ го докарал в "Пирогов" заради употреба на марихуана. Родителите му отказали на дежурния екип един от двата да остане като придружител с него, защото според тях го дразнят с присъствието си. Казали, че той се занимава със спорт - бокс.

Снимка 320497

Източник: "Пирогов"

Същата вечер, няколко часа след приемането и лечението му в токсикологичната клиника, при него влиза дежурната сестра. Момчето я посреща станал от леглото и започва да й нанася тежки удари (крушета). След като я пребива и я оставя да лежи на земята в безсъзнание, той се опитва да излезе от клиниката. Тъй като е заключено, той се насочва към първата срещната врата на пациентска стая. Там се лекува пациентка със сериозна нежелана лекарствена реакция. 18-годишният млад мъж я заставя да му отключи врата и след като тя му казва, че няма ключ, той започва да я души. Междувременно удря и бутона за пожарно известяване, но се стряска от включената аларма. Оставя пациентката, която е нападнал, чупи стъклото на заключената врата и бяга от клиниката облечен по тениска и боксерки. Дежурната лекарка и дежурната санитарка са със сериозна уплаха.

По-късно полицията докарала трима пияни мъже в спешното на болницата след пиянска свада в столично заведение. По време на нея единият е ударен и се налага да получи медицинска помощ. В коридора на спешното един от тях нанася удар по вратата на кабинет. За щастие при този инцидент няма физически пострадал служител на "Пирогов". Дежурният лекар се е разминал само с уплаха. Що се отнася до пациента, чийто приятел извършва вандалския акт, той е настанен в личево-челюстното отделение към неврохирургията на "Пирогов".

Ръководството на болницата е уведомено за случая. Изпълнителният директор проф. Асен Балтов вече посети пострадалата медицинска сестра и огледа нанесените материални щети. Нареди да се предприемат допълнителни мерки за сигурност.