Не е бедата в лекарите, сестрите, санитарите - а в тяхната липса, в липсата на представа на държавата какво може да се случи в здравната система, което за съжаление се случи. Сега постоянно говорим за здравната криза. А тя води след себе си икономическа, психологическа, културна, криза. Това заяви пред БНТ депутатът от ПГ на "БСП за България" проф. Георги Михайлов по повод здравната криза, предизвикана от COVID-19 и невъзможността на управляващите да се справят с овладяването на нейните аспекти.

Проф. Михайлов обърна внимание, че България изостава от всички балкански държави по тестване, а още по-големият проблем по думите му е липсата на безплатни тествания на българските граждани.

БАН: Българският прототип на COVID ваксина ще е готов до Нова година

БАН: Българският прототип на COVID ваксина ще е готов до Нова година

Трябвало да се ваксинират рисковите групи и възрастните хора

По думите му е необходимо да се създаде и национална кампания от държавата по всички медии, където могат да бъдат видяни всички обяснения за инфекцията. По думите му липсата на такава кампания създава условия за изкупуване на лекарства и тяхната липсата в аптечната мрежа.

Професорът обърна внимание, че е нужно да се направи и сериозна мрежа от доброволци, да се използва ресурсът на БЧК.

Михайлов акцентира още, че и в момента на практика няма функционираща институция, която да поема отговорност за кризата около COVID-19 и че от левицата настояват да бъде създадена държавна такава.