На БСП им липсва премиерът Бойко Борисов. За пореден път той не идвал в зала, според Христо Проданов. Той поиска Цвета Караянчева да се обади на премиера и да го покани, за да каже къде в неговата оставка.

Искането си левите направиха преди днешните дебати за смените в правителството. Депутатът Ченчев настоя дори председателят на парламента да каже поне къде се намира премиера.

Премиерът няма да дойде в НС, както обяви Цвета Караянчева след почивката.

ГЕРБ пък атакуваха държания глава, че вчера пак призовавал за разпускане на парламента. Президентът подкрепя незаконни акции на гражданско неподчинение, заяви Даниела Дариткова. Тя посочи, че подбудителството към подобни действия на Румен Радев също е престъпление. За герберите президентът не уважавал НС. Оставка, оставка , скандираха социалистите. Държавният глава не насърчавал диалога. Дариткова критикува, че не приел подадената от кабинета ръка, а систематично разделял обществото.

Президентът се изявявал като Че Гевара

Президентът се изявявал като Че Гевара

Валентин Николов: Отговорността изисква кабинетът да не подава оставка

Левите отново скандираха "Оставка". Дариткова настоя Радев да заяви претенциите си за президентска република. За нея той искал еднолична власт. Отново викове "Оставка" дойдоха от ляво. Червените станаха и затропаха по банките. От ГЕРБ пък реагираха с аплаузи.

Георги Свиленски излезе и отново поиска премиерът да дойде. Според него днес се предлагала подмяна на кабинета. Борисов отново се изплашил, отново се е скрил, предположи социалистът.

Смяната на Ангелкова - опит на ОП да приложат идеите си за туризма

Смяната на Ангелкова - опит на ОП да приложат идеите си за туризма

Сценарият според Биков: Обединяване на БСП, ДБ и ДПС под маската на Конституционната реформа

Герберите му отговориха с викове "Оставка!". И аз искам оставка, отговори им Свиленски. Той не иска да се използва Томислав Дончев като премиер или пък Дончев да бъде избран за министър-председател.

БСП вика оставка, а на ум викат заплатка, това заяви Юлиян Ангелов от ВМРО в отговор и настоя за ред в залата. За тях (левите, бел.ред.) заплатата е по-важна от оставката, изтъкна Ангелов.

Същевременно за Красимир Янков възмездието и оставката на Борисов са неизбежни. Защо правите тези промени, г-н Борисов, където и да сте се скрил от въпросите ми и от протестиращите? Кога ги планирахте? Когато чухте вътрешния глас на прозрението, или нещо доста оглушително ви кънти под прозорците! Това попита от парламентарната трибуна Красимир Янков по време на обсъждането на персоналните промени в кабинета.

Оставките нямало да дадат нов живот на кабинета

Оставките нямало да дадат нов живот на кабинета

Александър Маринов: Партийният егоизъм би бил добър, ако партиите у нас мислят рационално

Имате поне още толкова провалени министри. Тях защо не сменяте? Или ще има още траншове, а Вашата оставка кога, продължи да пита той. Отговорът няма значение. Без значение е точно толкова, колкото цялата операция по опита ви за заздравяване на рухващата ви власт. За министерството на туризма е ясно. Валери Симеонов победи. Конфликтът му с Ангелкова беше дълга, епична битка и в дванайсет без пет успя да завоюва желаното от него министерство, убеден е червеният депутат.

По-интересно за него е снемането на Горанов. Щеше да е логично да се случи чрез процедура, като тази на бившият еко министър Нено Димов. 700 милиона, 67 милиона, все цифри, за които хората очакват да се потърси отговорност, възмездие! Затова чувате еднозначно Оставка, заяви още социалистът. Според него властта иска да оцелее до редовните избори. Едно нещо не схващате! Единственият начин да си легитимирате каквото и да било участие в последващия политически живот е ако изборите не се провеждат от ГЕРБ, смята Янков. Докога искате да катализирате това напрежение, пита той.

По думите му непримиримостта на младите хора е оправдана. Половината им живот мина с вашите лица и похвати. И вместо повече доверие и стабилност предизвикахте у тях нарастващата неприязън, която ги изведе на площадите. За тях това, че заменяте този или онзи министър не означава нищо. Те възприемат и уволнените и новопредложените министри не в лично качество, а като част от проваленото ви управление, изтъкна червеният депутат. Министър Маринов само за седмица заличи цялата си професионална кариера с битото момче зад колоните и този парадокс в Росенец, по думите на социалиста.

Отговорността винаги е на висшестоящия. Сега предстои набързо да употребите друг професионалист в името на политическата ви обреченост. На обществото тези хора са нужни като полицаи, не ги изхабявайте като политици, призова Красимир Янков. Какво може да направи за няколко месеца нов министър в катастрофиралото здравеопазване? Дори само заради здравето на хората е нужно това ново начало. Рестарт и нов пълен мандат с правителство без вас с идея за реформа.

Колкото до връщането на г-н Ананиев в министерство на финансите, по логично щеше да бъде да замени министър Банов. Така хем щяхте да подчертаете универсалността на министър Ананиев, хем да "дооправите" допълнително културата, хем да блесне кадровият ви дефицит", критикува още той.

За министър Караниколов само това, което произтече в ББР би било основание във всяка нормална държава да не е на чело на ведомство, а клиент на други институции. Нарочна парламентарна комисия е ангажирана да разследва изтичането на милиони, за контрола на които е пряко отговорен, припомни Янков.

Всичко това наложило смените на министрите. Мислите, че това ви дава глътка въздух. Не това прави очевидно, колко лесно заменими сте. Ще наблюдавам с особен интерес промените в структурите във ведомствата, които ще последват. Там ще намерят истинския тил на своите интереси явните и негласни партньорства. Петата колона, която да осигури преходен период, изтъкна Красимир Янков.

Борисов, говорите за политически последствия. Тези последствия са неминуеми, но не достатъчни. Възмездието е неизбежно! Днес е време да помислите за бъдещето!, обърна се той задочно към министър-председателя. Защото по-бавно или внезапно, предстоящо е да си тръгнете. Осъзнайте се! Изненадайте ни! Направете го сега! Подайте оставка!", завърши изказването си червеният депутат.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова отново повтори призива си срещу мафиотско-олигархичният модел в държавата. Тя е доволна, че хората са преодолели страха си. Не чухте гласа на хората, които са по улиците и площадите на България, зави соцлидерът. Вие сменяте министри при съмнение за корупция, за да спасите корупцията и да запазите системата, недоволна е тя.

Според нея властта искала да оцелее на всяка цена. Българският народ си поиска свободата от мафията, поясни Нинова.