БСП застана зад исканията на музеите, галериите и библиотеките у нас.

От левицата обявиха от парламентарната трибуна, че исканията на работещите в родните културни институции за по-високи заплати са основателни и справедливи.

Именно заради това социалистите обещаха в пленарна зала, че ще направят предложения между първо и второ четене на Бюджет 2016 за повече пари за култура.

Припомняме, че днес музеите, галериите и библиотеките в почти цялата страна обявиха Ден на отворените врати в знак на протест срещу ниските заплати на работещите там. Обединени, двата синдиката - КНСБ и КТ „Подкрепа" изчислиха, че висококвалифицирани служители в културните институции получават между 400 и 550 лева на месец, а с променената минимална работна заплата младите служители ще получават дори повече от колегите си с по-голям трудов стаж - 420 лева.

"Става дума за представители на българската интелигенция", изтъкна от парламентарната трибуна депутатът от „БСП Лява България" Марияна Бояджиева. Тя посочи, че исканията са за най-малко двойно заплащане на средствата за издръжка на музеите, библиотеките и галериите, както и по-високи заплати.

"Заплатите на работещите сега са около 450 лева и не са актуализирани от 2009-та година насам", отбеляза Бояджиева и определи недоволството като разбираемо.

"Приетият бюджет на страната за следващата година на първо четене разсея и най-плахите надежди, че ще има промяна и реформаторско отношение към културата.Бюджетните разходи дори намаляват с 6 млн. лева", посочи още социалистката и разтълкува това като - "правителството не поставя сектор култура сред приоритетните си политики".

"Културата и науката са гаранция за националната сигурност на страната. Само духовно извисена нация може да направи крачки за развитието си", заключи "червеният" депутат.