БСП за България внесе в Конституционния съд искане за обявяване на противоконституционност на новите текстове в Закона за електронните съобщения (ЗЕС), които дават възможност на органите на МВР да имат достъп до данните от мобилните устройства на гражданите, поставени под карантина, съобщи БГНЕС.

Зарков заяви, че от БСП искат отмяна на 4 текста в закона за електронните съобщения

Според него пороците на тези текстове са много, но големият риск, е че те отварят широко вратата за злоупотреби и възможно масово проследяване на голям брой хора.

По думите на Зарков, тези текстове са били пришити към Закона за извънредното положение. Под благопривидния предлог за защита на общественото здраве ГЕРБ и патриоти позволиха на МВР да проследява без предварително съдебно решение мобилните телефони на български граждани, добави той.

Депутат от БСП заяви, че МВР ще следи мобилните телефони на хората под карантина и след извънредното положение.

На въпрос дали от левицата са търсили подкрепа от други партии, Зарков обясни, че всички останали политически сили са подкрепили текстовете. Крум Зарков заяви, че другите нарушители, които се локализират по този път са терористите. "Не считаме, че е еднаква обществената опасност на предотвратяване на тежки престъпления и тероризъм, спрямо хора, поставени под една или друга карантина", обясни още депутатът.