Коалиция за България e против задължителното гласуване на местните избори.

 Според Георги Божинов от БСП няма успешен ход по посоката да бъдат задължавани хората по закон да ходят да гласуват.

"Нито е времето, нито това е начинът да увеличим избирателната активност", коментира той. Според него са необходими  други прийоми - с по-добра политика и с по-значими резултати за самите хора, за да има по-висока избирателна активност.

Идеята на НДСВ за задължителното гласуване бе разкритикувана в парламентаи от Лютви Местан отДПС.
"Политическите сили не могат да прехвърлят отговорността за собствените си недъзи върху избирателите.Нямаме право да наказване избирателите за  собствените си грешки", заяви Местан.

Той подчерта, че задължителното гласуване не е европейска практика и определи като инфантилен опита за представяне на задължителния вот като европейска практика.

"Дават се като примери 4 държави, където има някакви норми на задължителен  вот, но и формалната логика, и елементарната  аритметика показват, че 4 е много по-малко от 23, защото държавите членки  на ЕС са 27",  посочи Местан.

Той коментира и от гледна точка на политическата целесъобразност."Не всичко, което не противоречи на конституцията  е политическо  целесъобразно. Има хиляди други неща, които не противоречат на конституцията, но това не значи че са правилни и че биха могли да се превърнат в правна норма.", поясни Местан.

Лютви Местан каза още, че искането за задължително тълкуване на конституцията  в частта за активното и пасивното избирателно право на българските гражданите, би трябвало да се внесе в едно по-спокойно и неангажирано с конкретни избори политическо време.

Депутатът от ОДС Филип Димитров заяви, че в задължителното гласуване няма нищо недемократично, но идеята едва ли ще се окаже ефикасна.