ДПС и БСП започнаха среща в парламента за вота на недоверие по външната политика на кабинета.

Припомняме, след оттеглянето на подкрепата на кабинета за кандидатурата на Ирина Бокова за шеф на ООН опозицията „кипна” и се зарече да инициира подобен ход.

От ДПС също счетоха, че във външната ни политика има доста гафове и засега май ще подкрепят червените.

Ясно е, че патриотите няма да застанат зад идеята на левицата. От АБВ пък искат лидерска среща, инициирана от лидера на столетницата Корнелия Нинова, на която да обсъдят въпроса и да дадат подкрепата и подписите си за внасяне искането за вот на недоверие.

След срещата двете формации обявиха, че това е едва първият им разговор по темата вот на недоверие. ДПС имали свои идеи. Трябвало да се обобщят днешните преговори и после да има нова среща.

Лидерът на червените Корнелия Нинова обяви, че левицата е представила своите мотиви. Ще продължим консултациите, изтъкна тя.  Социалистите искат вот по външната политика. ДПС пък са по-категорични и искат вот по цялостна политика.

Мустафа Карадайъ посочи, че това мнозинство е погрешно съставено и давало повод за много вотове. Щяло да се обсъди това, защото при вот за цялостна политика не може да има нов вот в следващите шест месеца.

Следващия вторник ръководствата на двете партии ще заседават по темата. После пак ще разговарят.

Червените са поканили и други формации да се включат в инициативата им. Очакват отговор от АБВ, към които са отправили покана за среща. Когато са готови да заповядат, призова Корнелия Нинова.

Тя отказа да коментира изказването на Румен Петков, че поканата на червените приличала на призовка.