БСП категорично ще се противопостави на пакта за финансова стабилност, предложен от финансовия министър, заяви на брифинг в партийната централа Георги Кадиев, кандидат-кмет на левицата и бивш зам.-финансови министър в кабинета „Станишев". Според него пактът е ултрарепресивна мярка срещу българската икономика.

По думите му родната икономика не само не излиза от кризата, но и все повече затъва в нея. Решението според Георги Кадиев са оставките на вътрешния министър Цветан Цветанов и на финансовия Симеон Дянков.

Кадиев коментира още, че пактът за финансова стабилност е „усмирителна ризница на правителството", което „реже собствените си ръце и крака". Според социалиста трябва да се върви към предсрочни избори.

На въпрос на news.bg как ще коментира заявеното от Дянков, че страната ни няма да прави постъпки в ERM 2, докато пактът за финансова стабилност не влезе в сила, Кадиев отговори, че това е изключително грешна декларация от страна на финансовия министър.

Според него влизане в „чакалнята на еврозоната" е стратегическа цел за страната ни. Кадиев е категоричен, че приемането на пакта по никакъв начин няма да подпомогне членството ни в ERM 2, твърдение, което по-рано днес изказа министър Симеон Дянков.

Михаил Миков пък коментира това изказване на финансист номер 1 с българска поговорка: „Видяла лисицата, че гроздето е високо и казала, че е кисело".

Припомняме, министър Дянков изрази надеждата си пактът да бъде приет с широка подкрепа от всички парламентарни групи, в това число и опозиционните.

От БСП не са доволни от подготовката на КСНС, който се провежда днес при президента Първанов.

Социалистите получили документите за днешното заседание в последния момент, заяви Михаил Миков на брифинга.

Контрабандата очертава тежък проблем за националната сигурност, акцентира Миков и попита къде отиват парите от контрабандата.

За социалистите е неприемливо вътрешният министър Цветан Цветанов да оглави предизборния щаб на ГЕРБ, затова те ще настояват за местния и президентския вот ПАСЕ и ОССЕ да изпратят свои наблюдатели.