От транспортния бранш в Бургас настояват по автогарите да се изпраща актуална информация за състоянието на пътищата.

Браншовиците предлагат когато има затворени пътни отсечки от автогарите да не позволяват на автобусите да продължават по направленията, за да не се стига до ситуации с бедстващи пътници.

Транспортните фирми искат още да получават и решенията на националния щаб.

Най-критични за тях са били дните между 30 декември и 6 януари.

"Тогава от сектора в Бургас водачите ни нямаха яснота дали могат да стигнат до крайната си точка и трябваше последователно да звънят на дежурните първо в Айтос, след това в Карнобат и всички останали общини по направлението", обясни Румен Христов, който е управител на транспортна фирма.

За да се избегнат подобни ситуации той и негови колеги предлагат автогарите в цялата страна централизирано да получават информация за състоянието на пътната мрежа.

"Ако зная, че пътната отсечка е затворена, предпочитам екипажите на автобусите и пътниците да останат на автогарите, където е топло и има условия за престой, а не да се окажат блокирани в снега без храна и вода", добави още Христов.

Предложението на превозвачите е АПИ, чрез областните пътни управления, да подава постоянна информация на автогарите и да разпорежда кои трасета могат и не могат да се обслужват.