Според премиера Сергей Станишев България е била подготвена и по-добре защитена при първата вълна на световната финансова криза.

По време на Консултативния антикризисен съвет, който заседава за първи път, Станишев припомни, че антикризисният план на правителството включва мерки в подкрепа на финансовата стабилност, реалната икономика и социалната защита.

България е една от страните, която беше най-добре подготвена в първата вълна на икономическа криза, но това не трябва да ни успокоява, заяви министър-председателят Сергей Станишев на първото заседание на Консултативния антикризисен съвет.
Идеята за създаването му бе дадена на форума за развитието на България в условията на глобална криза, на който премиерът бе домакин през февруари.

Според министър-председателя целта е всички заедно - правителството, бизнеса, синдикатите, банките, институциите и целият потенциал на обществото, да бъдат обединени в действията срещу безпрецедентната световна криза.

Той припомни, че кризата у нас е привнесена отвън и се дължи в много голяма степен на свиването на пазарите на основни търговски партньори на България, което вече се отразява и на реалния сектор в страната.

Предвид непрекъснато променящата се динамична среда, трябва да продължим много внимателно да следим банковия сектор, за да запазим трите основни стълба в антикризисния план на правителството, заяви министър-председателят.

 Първият е гарантирането на финансовата стабилност, запазването на валутния борд, фиксираният курс на българската национална валута и наличието на достатъчни резерви, които могат да ни защитят.

 Всеки ден се получават тревожни данни за състоянието в страните от Централна и Източна Европа - за бюджетни дефицити по 10 на сто, търсене на допълнителни заеми от Международния валутен фонд и други финансови институции.
На фона на тези държави България е в много добра кондиция, каза премиерът.

Вторият стълб на антикризисния план включва публични инвестиции за запазване на работните места и заплащането на хората в подкрепа на реалната икономика.
Премиерът подчерта, че предприетите мерки чрез Българската банка за развитие ще продължат да се разширяват през следващите месеци по отношение на кредитирането на реалния сектор.
Правителството е предприело и мерки за гарантиране на социалната защита на хората и ще продължи да ги актуализира в зависимост от реалната ситуация.

Участниците в днешната среща решиха през следващите две седмици на работно ниво да бъдат обсъдени предложенията на бизнеса, работодателските и синдикалните организации, които са свързани с развитието на пазара на труда в условията на икономическата криза и мерки за ограничаване на спада в промишленото производство.
След това те ще бъдат разгледани на заседание на антикризисния съвет.

Трябва да работим максимално интензивно, защото в условията на криза непредсказуемостта е най-опасна, каза премиерът.
Според него целта на съвета е да се обсъждат идеи, за да се вземат най-правилните решения за намаляване на последиците от кризата.

Трябва да се оценява ефективността на всяка една мярка, на всяка идея не само от гледна точка на краткосрочния ефект, но и на последиците за финансовата система, за социалната устойчивост или за реалната икономика на страната, допълни Станишев.