До две - три години трябва да има пречиствателни станции по цялото Черноморие, съобщи министър Джевдет Чакъров.

Той направи първа копка на пречиствателна станция в Балчик, която ще се строи със средства от ИСПА.

Министърът подчерта, че изграждането на пречиствателни станции в цялата страна е първи приоритет в Оперативната програма „Околна среда", а основна задача в него еизграждането на пречиствателни станции и на необходимата инфраструктура по Черноморието.

МОСВ подготвя работна програма за всички селища по крайбрежието - от най-северното до най-южното населено място, която ще е готова до една-две седмици и ще бъде публично обявена, уточни Чакъров.

Изграждането на пречиствателните станции и необходимата инфраструктура трябва да започне догодина и до две-три години да има навсякъде по Черноморието, допълни той.

За селищата с население под 2000 жители тези проекти ще се финансират от програмата за развитие на селските райони към Министерството на земеделието, а за останалите - от Оперативната програма „Околна среда".

Няма да бъдат изключвани и курортите като „Златни пясъци" и „Слънчев бряг", посочи министърът.

Джевдет Чакъров каза още, че след като средствата за изграждането на пречиствателните станции и инфраструктурата са безвъзмездни, не трябва да се повиши цената на водната услуга.

На въпроси относно строителството в зоните от НАТУРА 2000 министърът отговори, че няма изрични забрани, но всички инвестиционни намерения ще се оценяват много сериозно по влязлата в сила наредба за оценка на проекти в територии, попадащи в екомрежата.

Опазената природа е дивидент за развитието на туризма, този вид туризъм носи много повече ползи, отколкото застрояването от градски тип, каза още Чакъров.

Той беше категоричен, че при предстоящото обсъждане на последните отложени от НАТУРА 2000 зони водещо ще е становището на БАН и решението ще се базира единствено на научните критерии.