Евродепутатът Атанас Папаризов очаква най-късно до края на седмицата българското правителство да внесе обосновани мотиви за получаването на компенсации за спрените блокове на АЕЦ „Козлодуй".

"Всичко зависи от обосновката на правителството. Но това, което получиха другите страни - Литва и Словакия, ни дава основание да настояваме за едни компенсации от порядъка на 5-7 млн. евро. Така мисля аз, сравнявайки това, което се прави за другите страни," посочи Папаризов, цитиран от БНР.

Папаризов поиска България да получи повече от 550 млн. като компенсация от спирането на III и IV блок на АЕЦ "Козлодуй".

Според него въпросът за рестартирането на спрените блокове трябва да се прецени много внимателно от правителството, като не се забравя искането за компенсация на това, че от политическото решение за спиране на двата блока страната губи 35 реакторни години и въобще не сме събрали средствата за компенсиране на закриването.

Освен това газовата криза, икономическата ситуация показва, че не може България да бъде компенсирана само до края на 2009 г.

Правото на България да приложи предпазната клауза в случай на тежки икономически последици за страната продължава да съществува до края на 2009 г.

Тази предпазна клауза може да се използва за покриване на съответните загуби, но Кабинета трябва да прецени какви ще са ползите, вредите и последствията от прилагането на клаузата, предупреди евродепутатът.

Деница Петрова от Института за зелена политика посочи, че няма политическа воля за повишаване на енергийната ефективност на икономиката. Тя обясни защо е неприемливо субсидирането на АЕЦ „Белене".

"Смятаме, че това е една нечестна конкуренция. През октомври и декември миналата година, в рамките на два месеца Министерският съвет гласува първо 300 млн., след това 400 млн. Просто ги дава на Българския енергиен холдинг да увеличи капитала си и по този начин да субсидира изграждането на АЕЦ „Белене", коментира Петрова. 

"Това всъщност не е по правилата на един свободен пазар. Все пак българското правителство не дава тези средства, за да повиши енергийната ефективност, не ги дава за възобновяване на енергийните източници. Напротив, те ги дават именно за строеж на една централа, чието изграждане е все по-малко вероятно," изтъкна още Деница Петрова.