Затварят Парка за танцуващи мечки в Белица, докато не се обезопаси района, съобщи БГНЕС. Кметът на Белица иска разрешително за отстрел на мечката. Според горските това е тригодишно мече.

Кметът на Белица Сергей Ревански обясни, че трябва да се направи протокол, за да може да се направи отстрел на мечката. Информирал съм и ловджиите, които са в готовност, но не можем да предприемем нищо и да нарушим закона, добави той.

Ревански поясни, че мечката е виждана и преди. Засичана е и на камерите на Парка за танцуващи мечки. Буквално преди час тя е видяна отново, но този път край пътя. Поради тази причина забраних достъпа за жители и гости в парка, за да няма риск и евентуално втори инцидент. Всички гъбари, които бяха в гората са изтеглени, очакваме още двама от тях да слязат. Организиран е и транспорт, за да сме сигурни, че няма да пострадат, добави Ревански.

"Сутринта в 6.45 ми звънна телефона, с разтревожен глас ми казаха, че мечка е нападнала жена в района на "Мечкарника", обясниха ми, че става въпрос за дива мечка, която е нападнала гъбари. Буквално 5 минути, след като хората са влезнали в гората мечката е нападнала жената. В гората са били мъж, жена и две деца. Мечката е атакувала в гръб жената, а останалите са започнали панически да викат, може би и това е бил ключовият момент, за да я остави", обясни на местопроизшествието кметът на Белица.

Ревански каза, че жената в момента е в болницата в Разлог, има разкъсвания по почти цялата лява част на тялото. Най-сериозна е раната на рамото, без опасност за живота е.

Снимка 537348

Източник: БГНЕС

Той обясни, че инцидентът е станал на 100 м. от входа на мечото селище. И добави, че в самия парк, освен техните обитатели, други мечки няма. "Намираме се в гора, планински район, така че диви мечки има и в района.

Снимка 537346

Източник: БГНЕС

На изхода на Белица има полицейски патрул, който връща посетителите на парка и атракциона. 

По-късно от МОСВ съобщиха, че зам.-министърът на околната среда и водите Емилия Тончева е посетил мястото на инцидента. Направен е оглед на мястото съвместно с представители на Държавното горско стопанство и Община Белица. Според специалистите най-вероятната причина за нападението от мечката е, че тя е била уплашена от хората. Инцидентът вероятно е случаен. Намерено е мястото, където мечката е нощувала - вероятно е било временно леговище. Контактът е възникнал поради несъзнателно скъсена дистанция между пострадалата и животното.

Снимка 537410

Източник: МОСВ

Заедно с Тончева бе и директорът на Национален парк "Рила" Красимир Андонов, директорът на РИОСВ - Благоевград Ангел Георгиев и експерт от дирекция "Национална служба за защита на природата" в МОСВ Радостина Галитионова. Представителите на МОСВ съгласуваха с кмета Ревански последващите действия по превенция. На спешната среща в Община Белица, на която присъства и областният управител на Благоевград Николай Шушков, се взе решение още в понеделник да се проведе среща с местните хора, които ще бъдат запознати с причините за инцидента. "Ще бъдат направени разяснения за действията и подходящото поведение на хората спрямо представители на вида кафява мечка", каза зам.-министър Тончева. Според директора на парк Рила Красимир Андонов в срещата с местните хора ще се включат и представители на Община Белица, парк "Рила" и РИОСВ - Благоевград.

Припомняме, по-рано днес мечка нападна жена край парка, която излязла за гъби. Жената е с множество наранявания и разкъсвания от лявата страна на тялото. Тя е откарана в болница.

Жена е нападната от мечка в Белица

Жена е нападната от мечка в Белица

Има разкъсвания и наранявания