Днес България празнува своето Съединение - тържеството на националния дух и волята на народа ни за обединение.

Руско-турската война и Санстефанският договор не водят до създаването на суверенна българска държава.

По силата на договора България е подчинена на Русия окупирана територия, която в руските дипломатически документи дори не се нарича българска държава, а "Руско-дунавска област".

С Берлинския договор се създава Княжество България, като се постановява временен статут на руската окупация, но  българските земи са разпокъсани. Източна Румелия е отделена като васал на Османската империя.

Предците ни отказват да се примирят с потъпкването на националния ни идеал.

Преди 132 години в Пловдив войски, командвани от майор Данаил Николаев, свалят правителството и генерал-губернатора Гаврил Кръстевич. Съставено е временно правителство начело с Георги Странски, в което влизат представители на двете южнобългарски партии и на войската. Отправен е апел към княз княз Александър Батенберг да подкрепи Съединението на Княжество България и Източна Румелия.

Опирайки се на масовата подкрепа от българите в Княжеството, на 8 септември Александър I издава манифест  към българския народ, с който официално признава Съединението и призовава нацията да защити "святото дело".

На следващия ден отива в Пловдив и назначава трима комисари на мястото на временното правителство, което се отказва от пълномощията си.

Оттук той уведомява великите сили, че поема управлението на Източна Румелия. В нотата си изразява решимост да защити Съединението от всяко чуждо посегателство и призовава великите сили да признаят акта на обединението.

Патриотичният порив на българите среща категоричен отпор от страна на Русия и на Османската империя.

През октомври 1885 г. в Цариград е свикана посланическа конференция на силите. Опитите на руските дипломати да провокират Турция към военни действия срещу българите са парирани от Англия.

Сръбският крал Милан обаче напада България, подстрекаван от Австро-Унгария и Русия. В последвалата Сръбско-българска война, известна още като "войната на капитаните срещу генералите", младата ни войска успява да защити националния идеал с оръжие и дух.

Със защитата на Съединението народът ни отхвърля мита за "подарената свобода" и застава достойно на картата на Европа.

Днес годишнината ще бъде отбелязана в цялата страна, като традиционно център на честванията е Пловдив.
От 17:30 часа на площад "Стефан Стамболов" ще се проведе празничен концерт с участието на пловдивския биг бенд и солисти.
От 19:00 часа на централния площад в града ще се състои възстановка на събитията от 6 септември 1885 година от комитет "Родолюбие".
От 19:45 часа, в зала "Съединение" на Регионалния исторически музей ще бъде открита изложбата "Непознатата война".

Празникът ще бъде отбелязан и в столицата - от 11.30 часа, пред мавзолея-костница на княз Александър І Батенберг. На събитието ще присъства председателят на Народното събрание Димитър Главчев.