В момента ЧЕЗ охранява кабелите си, както военните складове с боеприпаси.

Това заяви Росен Йорданов от дружеството. Той съобщи, че компанията иска по-строги санкции за крадците на кабели. Също така, според ЧЕЗ, кражбата на ел. кабели трябва да се счита за посегателство върху националната сигурност и да се наказва със затвор от поне няколко години.

По мнение на Йорданов електропреносните системи на ЧЕЗ трябват да бъдат обявени за обекти от стратегическо и национално значение, а кражбата на кабели от тях - за саботаж.

Гневът на компанията дойде, след като се наложи да бъдат инвестирани 2,5 милиона лева в подмяната на ключов кабел в близост до столичния булевард „Ситняково". Кабелът беше сериозно повреден при опит за кражба през май 2009г. Той обслужва шест столични квартала, множество сгради на болници, учебни заведения, включително и Министерски съвет. Трасето, по което ще бъде подменен кабелът, е с дължина 2,6 километра.

От началото на 2008г. до средата на 2010г. кражбите и посегателствата върху мрежата на ЧЕЗ са нанесли щети на компанията в размер на над 16 милиона лева. За сравнение, от ЧЕЗ посочиха, че с тези пари биха могли да изградят 355 трафопоста или 5 подстанции.

Кабелът ще бъде изграден по нова технология, обясниха от компанията. В близките 30 години, ако някой не се опитва да го среже, ще имаме едно надеждно захранване на столицата, коментира Йорданов.

Голяма част от съоръженията са доста стари, посочи още той, като уточни, че близо 80% са старите ел. съоръжения в София.
Поради тази причина ЧЕЗ иска държавно признатите й разходи да бъдат поне 130 милиона лева. Така за пет години от компанията ще подновят мрежата.

Проблемът с кражбите на съоръжения в обслужваната от нас територия е сериозен и ние очакваме от институциите да предприемат съответните действия, за да защитят интересите на българските граждани. Това заяви Ян Вавера, регионален мениджър на ЧЕЗ за България.

Той изтъкна, че заради кражби ЧЕЗ търпи годишно щети за милиони лева, а тези средства биха могли да бъдат инвестирани в развитие на мрежата, а не в подмяна на съоръжения.
От компанията посочиха, че за периода 2005-2009г. ЧЕЗ е инвестирала над 370 милиона лева в подобрение на електроразпределителната мрежа в цяла западна България.