ЧЕЗ Разпределение България подменя ключов кабел 110 kV в София. Дължината на проводника е близо 4 километра и той захранва почти 40 хил. домакинства в 45 квартала в районите Триадица, Красно село, Средец, Лозенец, Красна поляна, Възраждане, Илинден, Младост и Искър. Проектът е на стойност 3,2 млн. лева и цели да подобри сигурността на електрозахранването в 9 столични района.

По време на реконструкцията кабелът ще бъде изключен и две подстанции ще преминат на едностранно захранване. По време на ремонта са възможни временни прекъсвания и смущения на електрозахранването в същите райони.

"Трасето, по което ще се подменя кабелът е изключително сложно, но ние сме взели необходимите мерки нашите подизпълнители да сведат неудобствата за гражданите до минимум", каза Томаш Пецка, главен директор "Управление на активите", ЧЕЗ Разпределение България.

Подмяната на стария кабел стартира на 15 август и се очаква да приключи в края на октомври. Ремонтът ще протече на няколко етапа, за да се ограничат смущенията за клиентите.