ЧЕЗ Разпределение България разкри най-мащабната и нагла кражба на електроенергия в своята история, съобщават от пресслужбата на дружеството.

Злоупотребата е разкрита на 12 декември. Екипи на дружеството и полицията са извършвали проверки за кражби на електроенергия в с. Хераково, общ. Божурище, заради установени аномалии на потреблението в района. Констатираното престъпление е в стопанска сграда в ТКЗС-то на селото, използвана за ферма за криптовалута.

При проверките е открито незаконно присъединение към мрежа средно напрежение. Чрез него са захранвани незаконно инсталирани трансформаторни машини в сградата, обслужвали над 1000 компютърни конфигурации, използвани за копане на криптовалута. По първоначални изчисления дружеството е претърпяло огромни загуби на електрическа енергия, равни приблизително на месечното потребление на 4250 семейства.

Работата по установяване на кражбата в с. Хераково започна веднага след констатиране на промените в потреблението в района и беше заловена за кратко време.

Екипите на ЧЕЗ Разпределение и МВР са работили цяла нощ, а намерената техника е иззета от полицията.