Община Силистра съобщи, че ще промени спорния проект, залагащ отсичането на близо 100 чинара. Това се случва два месеца след силната негативна обществена реакция и личната намеса на премиера Бойко Борисов, съобщи „Дневник”.

Гражданите на в дунавския град сигнализираха за проблемите в проекта още от февруари.

"Община Силистра реши да преработи проекта (за реконструкция на централната улица в града - бел. ред.), с цел запазване на дървесните видове по ул. "Симеон Велики", пише в днешно съобщение на сайта на общината.

Кметът Юлиян Найденов ще се среща в четвъртък представителите на неформална група "Силистра диша" и всички НПО-та, които са ангажирани с гражданска позиция по реализацията на проекта. Вероятно те ще решат заедно как да се промени проекта, така че да бъдат запазени старите дървета.

"След редица проведени срещи с граждани, с живеещи в квартала в Общинския съвет, както и в Министерството на регионалното развитие и благоустройството, с управляващия орган на оперативна програма "Региони в растеж" бяха взети под внимание мненията и предложенията на гражданите, на инженери, архитекти и ландшафтни архитекти", се казва още в съобщението на общината.

Така общината обяснява защо са стигнали до решението да преработят проекта.

След материал на "Дневник" и последвала медийна реакция, заедно със силното обществено недоволство по случая, с него се зае лично министър-председателят Бойко Борисов, който забрани изсичането на дърветата и разпореди на регионалното министерство да спре финансирането на проекта, докато няма ясни гаранции, че няма да бъде засегнато нито едно здраво дърво.

След намесата на премиера последваха срещи в регионалното министерство с представители на общината и граждани в защита на дърветата. Становищата на експерти за състоянието на дърветата и необходимостта от отсичането им бяха сходни в общата идея, че те трябва да бъдат запазени.

Представители на Лесотехническия университет, Българската академия на науките, Университета за архитектура, строителство и геодезия, независимия експерт Борислав Сандов и Камарата на архитектите в България се обединиха в защита на дърветата.