Окръжна прокуратура - Хасково е образувала досъдебно производство във връзка с наводнението в харманлийското село Бисер.

То е по чл. 335 ал.2 във връзка с ал.1 от Наказателния кодекс за установяване причините за скъсване на язовирната стена край с. Иваново, „в следствие на което по непредпазливост е причинено наводнение и е последвала смърт и значителни вреди", съобщи haskovo.info

С постановление на окръжния прокурор разследването е възложено на екип от следователи. Те трябва да установяват причините за наводнението, както и евентуалната отговорност на лица, които по закон следва да упражняват контрол и надзор над безопасното ползване на язовира.

Максималният срок на наказанието, предвидено в закона, е 5 години лишаване от свобода.

По непотвърдена информация язовир "Иваново" е собственост на община Харманли, но се намира на територията на военен полигон и в последните 10 години поддръжката му е занемарена, въпреки че граждани са сигнализирали за опасността от скъсване на язовирната стена.

След като се случи трагедията, стана ясна и причината за спукването на язовирната стена на „Иваново". Оказа се, че проблемът датира още от 2006 г. Ремонтът е бил забавен заради спор между областната управа и военно министерство.