Колегите от Спешна помощ ходят незащитени. Два месеца никой от хората, които пишат заповедите не разбра, че пациент може да зарази спешен медик по всяко време. Най-често се установява диагнозата при анамнеза на място и преглед на пациента. Това заяви председателят на Асоциацията на лекарите в Спешна помощ д-р Десислава Кателиева в ефира на Bulgaria ON AIR.

По думите ѝ втори месец човекът на телефона решава дали екипът да тръгне със защитно облекло или не, а пациентите или не знаят или крият, че са заразени с коронавирус.

Кателиева посочи и че има пациенти, за които след дни се разбира, че са били позитивни, а контактът с тях така и не достига до РЗИ. Така и не биваме изследвани, ходим си със страховете, добави още тя.

БЛС: Не може лекари без защитни средства да вземат проби за коронавирус

БЛС: Не може лекари без защитни средства да вземат проби за коронавирус

Областният на Варна Стоян Пасев настоя лични лекари да изследват близки на заразен

"Достатъчно ли са взетите мерки, за да ни защитят. Достатъчно често ли ни тестват? Ясно ли е кой е на първа линия и кой не? Насреща получаваме упреци, че не сме знаели как да се обличаме. А кой ни обучи? Сами се обучавахме по видеа по телевизиите и интернет", заяви председателят на Асоциацията на лекарите в Спешна помощ .

Тя алармира, че много често пациенти с коронавирус се оказват в отделения, където не им е мястото и има опасност от разпространение на заразата.

От името на парамедиците, тя настоява за ежегодно тестване. По отношение на допълните пари, които медиците ще получават Кателиева заяви, че критериите, по които се раздават, са обидни. Много по-добре беше да дадат на всички по малко, отколкото да обещаят на всички по много, а да получат единици. Идва ни в повече тази обида да говорят пред обществото, че ни раздават по 1000 лв. всеки месец, а единици от нас да ги виждат, коментира още д-р Кателиева.