От Българския лекарски съюз призоваха да се опазят личните лекари, съобщи БНР.

Повод за реакцията на д-р Гергана Николова - общопрактикуващ лекар и член на УС на Българския лекарски съюз, е искането на областния управител на Варна Стоян Пасев общопрактикуващи лекари без защитни облекла да ходят по къщите и да вземат проби от контактни лица на мъж с коронавирус. Това противоречи на наредбата на Националния оперативен щаб, заяви д-р Николова.

"Никой не може да изисква от общопрактикуващите лекари, които по никакъв начин не е подсигурил нито със защитно облекло, нито с подходящото място за преобличане, за дезинфекция, нито с костюмите, с които трябва да се работи с пациенти, предполагаемо заразени с коронавирус", каза д-р Николова.

Лекарите в Габрово искат защитни облекла от Националния щаб

Лекарите в Габрово искат защитни облекла от Националния щаб

Няма потвърдени нови положителни проби за коронавирус

Вчера, 17 март д-р Гергана Николова коментира упреците на областния управител Стоян Пасев от вчера, че общопрактикуващи лекари са отказали да вземат проби за коронавирус от контактните с първия мъж с положителна проба от Варна.

Областният управител на Варна поиска и Българският лекарски съюз да вземе отношения.

Мнението на медикът е личните лекари да разполагат със защитни облекла. "Да отиде някой, който ще бъде с престилката и слушалката от кабинета си, за да вземе проба от предполагаемо болен от коронавируса, означава, че ние 4000 джипита ще ги загубим още първите 10 дена от развитието на обстановката в България", заяви д-р Николова. След това няма да има кой да поеме целия преден фронт на здравеопазването, поясни лекарят.

Д-р Николова припомни, че призивите на Китай и Италия - най-тежко засегнатите от коронавируса страни, бяха "пазете лекарите си, защото няма откъде после да намерите други".