Първият ми разпит започна с бой на “бланко”. “Бланко” се казва уредът за изтезания, където ми вързаха ръцете и краката... и ме биха по стъпалата докато ми станаха мастилено сини и колабирах. Заливаха ме с вода, пускаха ми скарабей по лицето и по пъпа... Аз съм си очаквала смъртта. Това разказва една от задържаните в Либия български медици Валя Червеняшка пред пратеник на БНР в Триполи.

По думите на Червеняшка при последвалите разпити тя е била бита с плътен гумен маркуч. Биха ме по главата, през кръста, по ръцете, краката. От 21 до 24 март в полицейския участък задържаните са били наказвани да стоят на един крак с вдигнати ръце, с превръзки на очите и който не е успял да издържи, е бил бит с кабели и маркучи.

След това Валя Червеняшка е били изтезавана за първи път и с ток. Два пъти са ме пускали на куче. Един ме държи отзад и ме блъска към кучето, а друг държи кучето и го насъсква... електропалка ми слагаха на пъпа, в слепоочията, на носа, продължава разказа си медицинската сестра.

Въпреки ужасяващите мъчения Валя Червеняшка не е направила самопризнания. На днешната дата преди четири години в Либия бяха арестувани българските медици по обвинения в заразяването на близо 400 либийски деца с вируса на СПИН. В първите месеци след задържането им сънародниците ни били подложени на нечовешко насилие, за да направят самопризнания. Тези самопризнания на две от медицинските сестри в момента се оказват основен мотив на обвинението.

Медицинската сестра Нася Ненова не просто е очаквала смъртта си по време на разпитите, а сама е тръгнала към нея и си е прерязала вените, за да се спаси от постоянния тормоз, който не е могла да изтърпи и е признала каквото са поискали от нея.

Тя също разказа пред БНР, че е била бита на “бланко”, по думите й - метална пръчка, която се поставя в свивките на коленете и тялото увисва с главата надолу. На въпрос колко пъти е бита Ненова каза, че това е продължавало по цял ден. Била е душена, измъчвана с ток.

Семейството на Валя Червеняшка ще иска възмездие от българската държава, като предложи на Главна прокуратура да се самосезира, заяви в предаването “Неделя 150” на БНР Емил Узунов, съпруг на медицинската сестра, една от подсъдимите по СПИН-делото в Либия. Емил Узунов заяви, че посланик Емил Спасов е един от хората, укрили изтезанията на медиците ни в Либия. Той каза още, че в комисията по външна политика съществува документ, в който ясно е посочено кои лица носят не само административна, но и наказателна отговорност.

Според съпруга на Валя Червеняшка не може да се говори за правосъдие, когато мъчителите на задържаните българи са на свобода. Емил Узунов е на мнение, че митът, изграждан четири години, че либийското правосъдие е независимо и справедливо, вече е разрушен.

Волята на роднините на българските медици беше да се покаже насилието, да се разгласи за него и по този начин тази акция да стигне до ООН. По думите на Узунов обаче искането е осуетено от външно министерство, като е направено “нон пейпър”. Роднините настояват искането да бъде направено писмено, като бъде уведомена и комисията по правата на човека към ООН, и да видят съответния документ преди да бъде внесен там, каза още Емил Узунов.